Книжковий Арсенал

Міленко Єрґович

Боснія і Герцеговина

Міленко Єрґович — боснійський і хорватський письменник, журналіст. Член ПЕН-клубу Боснії і Герцеговини та Хорватії. Лауреат Премії імені Меші Селімовича (2007). Етнічний хорват, який виріс у Сараєві, з 1993 року живе та працює в Загребі, найуспішніший нині письменник Західних Балкан. Він є яскравим представником водночас хорватської та боснійської літератур.
Дебютувавши у 1988 року поетичною збіркою «Обсерваторія «Варшава» («Opservatorija Varšava»), що отримала престижні балканські нагороди, згодом став автором численних поезій та оповідань. 1994 року вийшла книжка його оповідань «Сараєвські «Мальборо» («Sarajevski Marlboro»), присвячена «маленьким історіям» боснійців, що переживають страшну війну. Саме вона принесла письменнику міжнародне визнання. Зокрема, книжка отримала Премію миру імені Еріха Марії Ремарка. Роман «Срда співає в сутінках, на Трійцю», що вийшов у 2009 році, отримав польського «Анґелуса». Останні в часі великі роботи письменника — романи «Батько» («Otac», 2010) та «Рід» («Rod», 2013). Твори автора перекладено більш як двадцятьма мовами.

Книги українською: У 2013 побачила світ українською відома книга Єрґовича «Історії про людей та тварин» у перекладі К. Калитко (видавництво «Темпора»). А 2014 року в Україні вийшли одразу дві книги: «Рута Танненбаум» у перекладі Н. Чорпіти (видавництво «Фоліо») та «Срда співає в сутінках, на Трійцю» у перекладі К. Калитко (видавництво «Темпора»). Цього року до «Книжкового Арсеналу» у Видавництві Старого Лева вийде «Іншалла, Мадонна, Іншалла» у перекладі Катерини Калитко.