Книжковий Арсенал

Петер Балко

Словаччина

Письменник, поет, сценарист. Навчався за спеціальністю «Сценаристика та драматургія кіно» в Університеті музичних мистецтв у Братиславі. Видав збірку віршів «Metrofóbia» («Метрофобія») у співпраці з Луцією Потучковою та Марошем Гечком (2012). Його дебютний роман «Vtedy v Lošonci» («Того разу в Лошонці», 2014) був номінований на «Anasoft litera», найпрестижнішу літературну нагороду в Словаччині. Дія роману відбувається в місцевості, де він народився — Лученці, де він також організовує літературний фестиваль «MEDZIHMLA». Петер Балко є автором антології сучасної словацької прози «Literatúra bodka sk» («Література крапка sk») (спільно з Петром Прокопцем, 2016).

Петер Балко є також співавтором сценарію та асистентом режисера фільму «Kandidát» («Кандидат», 2013), а його фільм «Čiara» («Лінія») про життя контрабандистів на словацько-українському кордоні став одним із фільмів з найбільшою кількістю переглядів у новітній історії словацького кіно.

На «Книжковому Арсеналі» Петер Балко розповість не лише про свої літературні тексти, але і про досвід збирання автентичних матеріалів для фільму.