Книжковий Арсенал

Норман Олер

Німеччина

Відомий німецький письменник, автор романів, сценарист і журналіст. Його статті публікувались у журналах «Spiegel», «Stern», «Geo» і «DIE ZEIT». Його перший роман «The Quota Machine» («Die Quotenmaschine», 1995) вважається першим гіпертекстуальним романом у всьому світі. Ця книга, разом із двома іншими «Центр» («Mitte») і «Понте-Сіті» («Ponte City») формують міську трилогію Олера. Член ПЕН-клубу.
У 1993 році Олер переїхав до Нью-Йорка, де заснував галерею Tribes у Нижньому
Мангеттені в 1994 році. Протягом 2004 року він перебував у місті Рамаллах (Палестина) як міський письменник. Він — останній із європейських журналістів, кому довелося брати інтерв’ю у Ясіра Арафата перед його смертю.
У кіно Олер співпрацював із Вімом Вендерсом, написавши сценарій до його стрічки «Зйомки в Палермо», прем’єра якого відбулася на Каннському кінофестивалі в 2008. Два роки по тому став сценаристом, режисером і продюсером свого власного першого короткометражного фільму, де в головних ролях знялись Генрі Гоппер та Єва Бей.
У 2015 році, після п’яти років досліджень, вийшла його перша книга нон-фікшн «Наркотики у Третьому Рейху» («Der totale Rausch») про роль наркотиків у нацистській Німеччині. Вона одразу здобула світову популярність і була перекладена на більш ніж 29 мов. А в 2017 році з’явився його новий роман «Рівняння життя» («The Equation of Life»). У цьому творі йдеться про одержимість Фрідріха Великого ідеєю осушення боліт, перетворюючи їх на сільськогосподарські угіддя, особливо у Східній Пруссії.