Книжковий Арсенал

Кім Тхюї

Канада

Народилася у В’єтнамі, але в 10-річному віці переїхала до Канади. Вивчала переклад і право, зараз живе у Квебеці. У 2013-му отримала нагороду Paul-Gérin-Lajoie Award за вклад у розмаїття. У 2017-му — звання почесного доктора Університету Конкордія за виразну розповідь про досвід біженців і Почесну медаль Національної асамблеї Квебеку. З 2016-го представляє відомий французький словник «Петі Робер». 

Її перша книга «Ru» вийшла у 2009-му (Libre Expression) і стала бестселлером у Квебеку та Франції. Її переклали понад 25 мовами. Книга здобула кілька престижних премій, зокрема Літературну премію генерал-губернатора (Канада, 2010), Grand Prix RTL-Lire від Книжкового салону в Парижі (Франція, 2010), премію Монделло за мультикультуралізм (Італія, 2010). 

Друга книга «À toi», яку вона написала спільно з Паскалем Янов’яком, вийшла у 2011-му. Вона розповідає історію двох дітей у вигнанні та їхнє кочове життя через спогади і випадки з життя. Radio-Canada внесло книгу до свого переліку топ-100 творів за 2016 рік. 

Загалом авторка написала п’ять книжок. На Книжковому Арсеналі буде презентований український переклад її роману «Ru», що вийшов у 2018 році у Видавництві Анетти Антоненко (переклад: Зоя Борисюк).

Пов'язані події