Книжковий Арсенал 2013 рокуКнижковий Арсенал

Книжковий Арсенал 2013 року

III Міжнародний фестиваль Книжковий Арсенал

24 травня — 01 червня 2013

24 травня, у День слов’янської писемності та культури, у Мистецькому Арсеналі відкривається ІІІ Міжнародний фестиваль “Книжковий Арсенал” — найбільша подія в Україні, що об’єднує літературу і мистецтво.

Книжковий Арсенал має на меті створення актуального культурного контексту для книговидання і читання, та пропонує широкий вибір художньої, дитячої, non-fiction і мистецької літератури. Фестиваль і книжкова виставка триватимуть з 24 травня до 1 червня.

На 10 майданчиках у Мистецькому Арсеналі відбудуться сотні подій за участі 200 видавництв, книжкових проектів та міжнародних партнерів, найвідоміших і улюблених українських авторів. Зокрема, цього року у “Обміні речовин” – спеціальному проекті фестивалю вестимуть публічні діалоги Оксана Забужко та Ігор Померанцев, Юрій Андрухович і Микола Рябчук, Віктор Неборак та Іван Малкович, Андрій Курков і Юрій Винничук, Борис Херсонський і Олександр Ройтбурд.

Спеціальним гостем фестивалю стане один із найпопулярніших польських письменників, автор екранізованого роману-бестселеру “Самотність у мережі” Януш Леон Вишневський, який цього разу представить дві нові книги для дорослих і дітей. Також на Книжковий Арсенал приїдуть близько 20 зіркових авторів та впливових інтелектуалів із Австрії, Німеччини, Польщі, Росії,Франції, Чехії, Швейцарії, серед яких Барбара Космовська, Олів’є Монжен, Жан-Клод Маркаде, Тьєрі Есс, Крістоф Зімон, Борис Буден, Ярослав Рудіш, Марина Степнова, Денис Осокін та інші. Більшість із них презентуватимуть свої нові книги та переклади на українську. Партнери міжнародної програми: Французький Інститут, Польський Інститут, Посольство Швейцарії, Австрійський культурний форум, Гете-Інститут в Україні, Чеський Центр у Києві.

У ПРОГРАМІ ФЕСТИВАЛЮ: 

  • презентації нових видань та зустрічі з авторами;
  • проект “Обмін речовин” – публічні діалоги між відомими письменниками;
  • поетичні читання, лекції, майстер-класи і дискусії;
  • міжнародний колоквіум перекладачів “Політики репрезентації”;
  • “Білі ворони” – виставка найкрасивіших дитячих книг із 40 країн світу, та стенд переможців міжнародного конкурсу “Мистецтво книги”;
  • велика програма для великих і малих дітей;
  • благодійний збір книжок для дітей-сиріт та позбавлених батьківської опіки, онкохворих дітей, дитячих лікарень та реабілітаційних центрів;
  • друкарські майстерні, виставки графіки, ілюстрації та шрифту;
  • спеціальна програма до 1150-літнього ювілею кирилиці: конференція “Кирилівські читання”;
  • кафе мальованих історій та графічної прози “Чуб”, ярмарок коміксів.

Дитяча програма Книжкового Арсеналу вирізняється спрямованістю на розвиток дитини та залученням до неї усієї сім’ї. Саме тому вона називається “Програма для великих і малих дітей“. Ми прагнемо не лише розважати, але й задовольнити інші потреби — знати, мислити, читати, творити, розуміти навколишній світ. Символічно, що саме під час Книжкового Арсеналу стартує інноваційний освітній проект Мистецького Арсеналу для дітей та підлітків — АРСЕНАЛ ІДЕЙ. І першою темою цього інтерактивного простору стане саме тема книги та читання. Дитячих майданчиків на Книжковому Арсеналі буде аж п’ять, вони зберуть майстрів різних напрямків — художників, дизайнерів, перекладачів та психологів, популяризаторів науки і технологій. Разом із провідними українськими дитячими видавництвами ми будемо малювати, конструювати з картону та ліпити, вигадувати казки й ілюструвати власні книжки, спілкуватися з авторами та отримувати автографи. На батьків чекають бесіди з психологами, педагогами, книжковими експертами.

Уперше в Україні Книжковий Арсенал представляє міжнародну виставку “Білі Ворони 2013” — експозицію найкрасивіших дитячих книг із 40 країн, яку щорічно спеціально готує до міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї найбільша у світі бібліотека для дітей і юнацтва в Мюнхені. Також міжнародними гостями дитячої програми Книжкового Арсеналу цього року є Мартін Кубат, чеський графік, книжковий дизайнер та ілюстратор, і Барбара Космовська, популярна авторка, відома в Україні, передусім, за молодіжними книжками, які не лише сподобалися юним читачам, а й увійшли до шкільної програми зі світової літератури. Також “родзинкою” фестивалю будуть два науково-популярні шоу, котрі проведе російський журналіст, редактор, вчитель, Ілля Колмановський, відомий серед дітей та батьків як ведучий популярного подкасту “Кишеньковий вчений”.

Особлива подія фестивалю – Ніч Книжкового Арсеналу, спеціальний проект “Серце темряви, поезії і музики”, що продовжить святкування Дня Києва 25 травня. П’ятеро композиторів і діджеїв дібрали й створили музику до сучасних літературних текстів. У дворі Мистецького Арсеналу гратимуть і читатимутьЮрій Андрухович, Юрко Іздрик, Каша Сальцова (“Крихітка”), Мар’яна Савка, Богдана Матіяш, Павло Коробчук, Ярослав Лодигін, Влад Азаров, Антон Байбаков, Бадьян Сауна Системз, Гриць Семенчук та Сергій Кейн, їхні тексти й музика перемовлятимуться, перетікатимуть із їхніх сердець у серце темряви, а також в усі інші серця. Завершить ніч прем’єра програми ранньої української та російської радянської анімації “Мультагітпроп” Національного центру Олександра Довженка, у музичному супроводі Dj U-Ra (режисери – Дзиґа Вертов, Олександр Родченко, Михайло Цехановський та ін.). Окремо, на музичній сцені відбуватиметься шестигодинний фортепіанний марафон – твори всесвітньо відомого композитора Філіппа Гласса у виконанні французького піаніста Ніколя Горвата.

Крім того, Книжковий Арсенал в партнерстві з агенцією “УХО”, за підтримки групи компаній АіС презентує витончену вечірню музично-літературну програму – Фестиваль нової музики. Дев’ять концертів відомих на весь світ сучасних композиторів і виконавців із України, США, Великобританії, Японії, Італії, Росії та України: Гай Клюсевек (США), Ніколя Горват, П’єр Бастьєн (Франція), Одрі Чен (США, Китай), Луїджі Гаджеро, Емануеле Торкваті (Італія), New Era Orchestra, Ансамбль ConstantY (Україна). Центральною подією програми буде світова прем’єра моноопери Святослава Луньова на вірші Льюїса Керролла з “Аліси в країні чудес” у виконанні Національного симфонічного оркестру, диригент – Володимир Сіренко, солістка – Людмила Зюбіна. Докладніше про розклад та квитки на концерти Фестивалю нової музики читайте на FB-СТОРІНЦІ ЗАХОДУ.