Книжковий Арсенал 2012 рокуКнижковий Арсенал

Книжковий Арсенал 2012 року

ІІ міжнародний фестиваль Книжковий арсенал

04 — 07 жовтня 2012

4–7 жовтня 2012 року в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі “Мистецький Арсенал” у Києві відбудеться ІІ Міжнародний фестиваль “Книжковий Арсенал” — наймасштабніша подія в Україні, що об’єднує літературу та мистецтво. Книжковий Арсенал презентує понад 100 видавництв, 60 гостей із Європи, Росії та України, насичену програму подій для дітей і дорослих.

Мета Книжкового Арсеналу — популяризувати читання, сприяти діалогу між читачами і фахівцями щодо того, чим є сучасна книга, посилити взаємозв’язок літератури з мистецтвом, підтримати інтелектуальні та мистецькі видання, культуру публікації в Україні шляхом освітніх подій і міжнародного обміну. Книжковий Арсенал — безпрецедентна для України книжкова подія не лише за своєю масштабністю, але й за якістю простору, рівнем організації та презентації. Проект має довгострокову місію у сфері культурної політики, благодійності та, зокрема, розвитку міста Києва, його інтегрованості в міжнародний контекст. На відміну від інших столичних ярмарків, Книжковий Арсенал — не бізнес-проект, а стратегічно важлива, комплексна культурна ініціатива одної з найперспективніших професійних мистецьких інституцій в Україні — Мистецького Арсеналу.

В рамках фестивалю на 10 майданчиках у Мистецькому Арсеналі відбудеться понад 150 подій: презентації нових книг, зустрічі з авторами, автограф-сесії зірок української та світової літератури, майстер-класи й дискусії, яскрава програма подій для дітей та батьків, виставки art book, коміксів, книжкової ілюстрації та графіки, поетичні читання, спеціальна вечірня літературно-музична програма, благодійні акції зі збору книжок для дитячих лікарень та інтернатів.

У Книжковому Арсеналі візьмуть участь близько 50 українських авторів, які представлятимуть свої нові книги і проводитимуть майстер-класи, а декотрі з них уперше вестимуть публічні діалоги в спеціальному проекті “Обмін речовин”: тандеми Юрія Андруховича і Тараса Прохаська, Любка Дереша та Юрія Іздрика, Сергія Жадана та Ірени Карпи.

Книжковий Арсенал 2012 відвідають непересічні письменники, літературні діячі, митці й музиканти з Італії, Австрії, Франції, Великобританії, Японії, Німеччини, Фінляндії, Литви, Польщі, Чехії, Ізраїлю, Росії.Почесними Гостями фестивалю будуть три знамениті європейські письменники:

  • Алессандро Барікко — один із найяскравіших сучасних італійських письменників, нагороджений численними літературними преміями: Камп’єлло, Віареджо, Палаццо аль Боско, Медічі. Його книги видаються мільйонними накладами по всьому світу й миттєво стають бестселерами. За текстами Барікко були створені такі популярні фільми, як “Легенда про піаніста” і “Шовк”. Приїзд Барікко в Україну відбудеться за підтримки Італійського інституту культури в Києві та компанії fedoriv.com.
  • Йозеф Вінклер — австрійський письменник, яскрава зірка інтелектуальної літератури, лауреат численних нагород, серед яких — Велика державна премія Австрії та престижна Літературна премія імені Георга Бюхнера. Він — почесний професор університету Клагенфурта. Вінклер відвідає Книжковий Арсенал на запрошення Австрійського Культурного Форуму та літературно-мистецького журналу “Простори”. Його роман “Вивезена”, героїнею якого є українська жінка, депортована до Австрії в 30-ті роки минулого століття, презентує на Книжковому Арсеналі видавництво “Критика”.
  • Жерар де Кортанз — відомий французький письменник і перекладач, есеїст і літературний критик, аристократ. Автор понад 40 книжок, президент літературної премії Моне Фестивалю європейських літератур у м. Коньяк. На Книжковому Арсеналі за підтримки Французького Інституту де Кортанз прочитає лекцію про художницю Фріду Кало, якій присвятив свою останню книгу, і ширше — про біографічний жанр (де Кортанз очолює Folio biographies — імпринт видавництва Gallimard).

Серед зірок дитячої програми фестивалю, в якій на трьох майданчиках відбуватимуться захоплюючі майстер-класи, ігри, виставки, читання, презентації нових книжок і навіть рок-концерт: Лінда Бондестам, одна з найпопулярніших у Європі ілюстраторів, яка у 2010 році номінувалася на престижну премію Астрід Ліндгрен, і Рок-Гризуни, гурт рокерів-філологів із Гельсінкі, — за підтримки FILI та Посольства Фінляндії в Україні; дитячі семінари Оскара Бреніф’є, експерта ЮНЕСКО, директора Паризького інституту практичної філософії, — за підтримки Французького Інституту; Олена Макарова, викладачка Міланського ліцею арт-терапії, визнаний у всьому світі педагог і мистецтвознавець; литовська ілюстраторка-чарівниця Сігуте Ах — за підтримки Посольства Литви в Україні; інші актуальні дитячі автори.

Медіа-партнер Книжкового Арсеналу, журнал “ШО” представить майстер-клас зі сценарної майстерності від автора серіалу “Гибель Империи”, фіналіста премії “Русский Букер”, лауреата першої премії “Большая книга” Леоніда Юзефовича; лекцію лауреата цьогорічної премії “Новая словесность” Андрія Аствацатурова; прозово-поетичні читання російської поетеси і прозаїка з Вільнюса Лєни Елтанг, романи якої були відзначені багатьма престижними літературними преміями.

Також очікуйте на лекції та майстер-класи від спеціальних гостей Книжкового Арсеналу: Артура Жмієвського,головного куратора 7-ї Берлінської бієнале, художнього редактора резонансної “Критики Політичної”, який приїхав на запрошення української редакції журналу; Крістіана Папке — голови міжнародного (Південно-Східна Європа) конкурсу драми “Говорити про кордони”, який наразі проходить в Україні і партнером якого є Книжковий Арсенал; Софі Жюльєн — кураторки Фестивалю європейських літератур у французькому місті Коньяк, партнером якого також є Книжковий Арсенал, і на якому в листопаді 2012-го Україна буде почесним гостем.

І, нарешті, Книжковий Арсенал презентує дві витончені вечірні музично-літературні програми, унікальні за поєднанням учасників-зірок:

  • “Складносурядні” — три дійства у партнерстві з агенцією “АртПоле”:оновлена програма і презентація альбому АБСЕНТ Юрія Андруховича і Кarbido (Україна — Польща), візуально-музичний перформанс Олени Костюк, побудований на давніх українських піснях і текстах Тараса Прохаська, та запальний соціальний диско-панк Сергія Жадана та Собак у Космосі.
  • Фестиваль Нової Музики в партнерстві з агенцією “УХО”.Шість концертів відомих на весь світ сучасних композиторів і виконавців із Великобританії, Японії, Італії, Росії та України: Лідія Кавіна — світова зірка №1 із гри на терменвоксі, учениця Лева Термена, який винайшов цей дивовижний музичний інструмент; Тадаші Ендо — знаменитий японський танцівник буто, який представить прем’єру соло-балету “Гагаку” української композиторки Вікторії Польової за новелою А. Рюноске “Муки Пекла”; Роман Юсипей із програмою для соло-баяна за участі Лідії Кавіної (терменвокс) та Максима Коломійця (гобой); лондонський ансамбль “Октандр” із музикою Крама і Сааріахо; програма від видавництва “Дух і Літера”, присвячена Валентинові Сильвестрову — всесвітньо відомому, найвитонченішому з українських сучасних композиторів; програма Odessa Underground — авангардне кабаре від позажанрової української вокалістки Мар’яни Садовської.

Партнер Книжкового Арсеналу — Національний Центр Олександра Довженка — представить ретроспективнупрограму найвідоміших екранізацій літературних творів за участю української кіноактриси, зірки американського та європейського німого кіно Анни Стен, а також “Авангардний плакат українського кіно” — унікальну виставку 20 повноформатних репродукцій кіноплакатів українських фільмів 1920-х років.

Крім того, у виставковій програмі Книжкового Арсеналу — виставка арт-буків “Книжковий обід“, кураторський проект Алевтини Кахідзе та Катерини Свіргуненко, в якому беруть участь близько 50 українських художників; виставка рідкісних стародруків, світської книги з фондів Національної історичної бібліотеки України; грандіозна виставка-майстерня, майданчик ілюстраторів від партнерського фестивалю “Манускриптум”.

Паралельно з фестивалем проходитиме книжковий ярмарок, який пропонує найкращі умови для читацького шопінгу, сучасну й зрозумілу експозицію за профілем видавництв, якісний вибір художньої, дитячої та non-fiction літератури, мистецьких книг. Цього року ми започатковуємо на ярмарку нові секції: комікси та мальовані історії у Графік-Кафе і НеКниги/NonBooks (книжкові аксесуари, авторська cувенірна й дизайнерська продукція, вінілові платівки тощо).

Міжнародні гості ярмарку:

  • Лондонський Університет Мистецтв із виставкою арт-буків і майстер-класами.
  • Альянс незалежних видавців(Росія) представить великий колективний стенд інтелектуальних видавництв: “Ад Маргинем”, “Издательство Европейского Университета”, “Симпозиум”, “Издательство Ивана Лимбаха”, “Лимбус Пресс”, “Текст”; а “Берроунз” привезе до Києва Kolonna Publications, “Издательский Дом Челушкина”, “Свободное Марксистское издательство”, “Транслит”, “Сеанс”, Rosebud, фонд “Русский Авангард”, “Коровакнигу”, “Новое издательство”, “Комильфо”, “Бумкнигу”, “Поляндрию”, “Серафима и Софию”, “Август”, “Гилею”, ВД “Фома”, “Пешком в историю” та ін.
  • Стенд агенціїVehra (Фінляндія) і семінари для батьків і вчителів про те, як застосовувати комікси у навчанні. Vehra — це культурний кооператив, об’єднання професіоналів із понад двадцятирічним досвідом роботи в різних країнах світу. На фінському ринку вони працюють як лідери проектів із видавництвами, маркетинговими компаніями та PR-агенціями, а також із різними школами. Агенція Vehra представляє авторів різних напрямків, що пишуть про історію світової культури, культурні відмінності, створюють комікси. Документальна література та навчальні матеріали агентства — це свіжий та оригінальний скандинавський погляд на літературний ринок, на якому зазвичай домінують англо-саксонські традиції.
  • Стенд “Австрія“: Австрійський Культурний Форум і Австрійська асоціація книготоргівлі представлять виставку мистецьких книг та експозицію від Австрійської бібліотеки в НБУ, яка святкує нині 20-річний ювілей.
  • Стенд Бібліотеки Гете-Інституту з експозицією найкрасивіших німецьких книг.
  • Стенд Французького Інституту в Україні.
  • Стенд Чеського Центру.