Книжковий Арсенал 2015 рокуКнижковий Арсенал

Книжковий Арсенал 2015 року

22 — 26 квітня 2015

22 квітня, напередодні Всесвітнього дня книги і авторського права, у Мистецькому Арсеналі відкрився п’ятий, ювілейний міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» — найбільша подія в Україні, що об’єднує літературу та мистецтво.

У програмі Книжкового Арсеналу 2015.

  • Книжкова виставка-ярмарок за участю більш ніж 150 провідних видавництв та міжнародних, культурних партнерів; широкий вибір художньої, дитячої, non-fiction і мистецької літератури
  • Різноманітна літературна програма, понад 200 подій для дорослих і дітей: презентації нових книг, проектів, зустрічі з авторами, дискусії, лекції, публічні інтерв’ю, читання і театральні перформанси.

Вперше – центральна міжнародна сцена фестивалю і ярмарку – «Кафе Європа»: 40 письменників, літературних діячів та митців із 12 країн. Партнери: EUNIC, Чеський Центр, Польський Інститут, Гете-Інститут і Посольство Німеччини в Україні, Французький Інститут, Австрійський культурний форум.

  • Серед гостей фестивалю:Карл Шльогель, Хіроакі Куромія, Карел Шварценберг, Світлана Алексієвич, Яцек Денель, Лідія Осталовська, Станіслав Лубєнський, Луїджі Серафіні, Срджан Срдич, Мілета Проданович, Михайло Пантич, Жан-Люк Утерс, Антуан Аржаковський, Алоїс Нуссбаумер, Сюзанне Шолль, Галя Аккерман, Ульріке Альмут Зандіг, Крістоф Бауер, Петр Грушка та Іветта Еллерова, Петр Чіхонь, Самюель Аккерман, Ілона Поланська, Петр Банков, Мавіл, Томаш Вільманський, Бржетіслав Рихлік, Тобіас Восс, Отар Каралашвілі, Ігор Логвінов, Брюно Дусе, Гай Бартелл, Олеся Здоровецька та інші.
  • Дитяча програма. Тема: «Дім». Нові книги, читання казок і віршів, майстер-класи та ігри, поради батькам і вчителям. Спеціальні гості: Франсуаза Барб-Галь, Мюріель Зак, Магалі Моро (Франція), Мартін Содомка, Зденка Бенешова (Чехія). Виставка книжкових постерів «Доброго дня, любий вороже! Дитячі ілюстровані книги за мир і людяність» і воркшопи для тих, хто допомагає дітям у кризових ситуаціях, волонтерів та психологів, за участі: Тані Льойте та Софії Хайсбауер, співробітниць відділу роботи з громадськістю Міжнародної молодіжної бібліотеки Мюнхену, за підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Goethe-Institut в Україні, Відділу культури столиці федеральної землі Баварія м. Мюнхен.
  • Постійний інноваційно-освітній проект Мистецького Арсеналу, майданчик для дітей та підлітків — АРСЕНАЛ ІДЕЙ.
  • Спеціальний історично-мистецький лекторій. Лекції, що торкаються питань формування пам’яті минулого, переживанню війни, її проявам у мистецтві і літературі. Лектори:Ірина Старовойт, Ірина Склокіна, Ігор Хоборов, Андрій Карачевський, Марина Скирда. Кураторка лекторію – Олена Брайченко.
  • Networking-проекти: партнерські програми Донбаських студій (Фонд ІЗОЛЯЦІЯ), CSM і Korydor– про цензуру і книговидання, креативні індустрії.
  • Вперше в Україні – конгрес незалежних, креативних книгарень (кураторка – Вікторія Наріжна), а також програма для малих видавців – спільно з культурно-видавничим проектом Читомо.
  • «Книжковий квартал» — спеціальна партнерська программа Музею книги і друкарства України: виставка “Авангардний квартет. Книжкова графіка першої третини ХХ століття”, лекції та майстер-класи, присвячені мистецтву книги, паралельні заходи у музеї.
  • Спеціальний гість програми книжкової ілюстрації — Чехія.Українсько-чеська виставка сучасної ілюстрації, майстер-класи і лекції, виставка плакату «100 видатних діячів України» від клубу ілюстраторів Pictoric. Спеціальна гостя: Ілона Поланскі.  На 2 поверсі – виставка грузинської ілюстрації Book Art Center Tbilisi і виставка постерів Петра Банкова.
  • Велика мистецька виставка «Paper.World.Art»(куратор – Марина Щербенко). Роботи митців на папері і з паперу — скульптура, об’єкт, інсталяція, коллаж, офорт, малюнок. Учасники: Олена Турянська, Влада Ралко, Олександр Ройтбурд, Олексій Сай, Данило Галкін, Ілона Сільваши, Тіберій Сільваши, Віктор Сидоренко, Сергій Кайдак, Ганна Надуда, Ганна Міронова, Олеся Секереш, Тереза Барабаш, Володимир Будніков, Vague Sadan, Руслан Тремба, Grycja Erde, Віктор Мельничук, Микола Кривенко та інші.
  • Окремі виставкові проекти – «Забобони» Андрія Хіра (арт-центр «Я Галерея»), «ЛайкХокку» Ігора Гусєва(Dymchuk Gallery), «А4. Кулькова ручка»(Карась Галерея).
  • Вперше –експериментальна арт-сцена на 2 поверсі: майстерні текстового дизайну «Літери» –  ярмарок шрифтів, каліграфічні виставки, друкарські студії; видавничий арт-лекторій Niice; виставка фотозинів УФА (Українська фотографічна альтернатива).
  • Філософське / Графічне кафе на 2 поверсі. Спеціальна програма Pastiche Project. Тема: «Contemporary Humanities: від університету до масової культури і назад». Спікери:  Сібе Шаап (Нідерланди), Міхаіл Маяцький, Ігор Чубаров (Росія), Євген Бистрицький, Тарас Лютий, Олександр Івашина (Україна). Спеціальні гості Конгресу активістів культури: Арніс Рітупс іУлдіс Тіронс, видавець та головний редактор журналу «Rīgas Laiks. Русское издание» (Латвія). Видавництво Nebeskey презентувало скетч-перформанси: художники малювали філософів, вели графічні репортажі під час лекцій. Лаунж-зона з коміксами і графічними історіями. Дискусія з комікс-художником Маркусом Вітцелем aka Мавіл (Німеччина) за підтримки Goethe-Institut в Україні.
  • Спеціально до відкриття V Книжкового Арсеналу видатний скрипаль Жуан Сільва / João Silva  /у супроводі Антона Сизька (контрабас) та Олексія Фантаєва (барабани) представив джазовий перформанс Wise Connections Trio. Жуан Сільва вважається одним з найкращих джазових скрипалів Португалії. Навчався в Escola Profissional De Música (Віану-ду-Каштелу), в HotClub (Лісабон) та університеті ESMUC (Барселона). Наразі курує такі проекти: Wise Connections Quartet , Orquestra Basarab, LeViolon Volé и João Silva & Mariano Camarasa Dúo. Провіднй джазовий контрабасист України,  засновник і учасник низки міжнародних музичних проектів  Антон Сизько та один за найбільш затребуваних джазових барабанщиків країни, учасник Night Groove, Er.J.Orchestra, Solomin Band та ін. Олексій Фантаєв акомпануватимуть виступ.
  • Щодня – спеціальна поетична і музична програма. 23 квітня, з 19.00 до 24.00 – Всесвітній день книгипродовжитьсяНіччю Книжкового Арсеналу, під час якої на відвідувачів чекала особливо насичена програма. «Поезія, вино та маца» від фестивалю Meridian Czernowitz, поетичні читання просто неба на подвір’ї Арсеналу – Яцек Денель і Маріанна Кіяновська, Ульріке Альмут Зандіґ і Григорій Семенчук, Сергій Жадан, Ігор Померанцев, Оксана Забужко, Юрій Іздрик та ін. Нова концертна програма Олесі Здоровецькоїна вірші українських поетів «Звуки сказу». Диригент Тетяна Калініченко і New Era Orchestra в межах спеціального проекту агенції «Ухо» презентували нову програму East meets West, три українські прем’єри творів всесвітньо відомих композиторів.  Для пошановувачів мистецтва – презентація сайту Відкритого архіву українського медіа-арту від Національного Центру Олександра Довженка, а також поетично-музичний проект «Ті, що бачили їх разом» Катерини Бабкіної  і Антона Байбакова. Для спраглих до поезії, музики і мистецтва двері Арсеналу лишалися відчиненими до півночі.
  • Важливою частиною фестивалю є продовження благодійного проекту Мистецького Арсеналу – АРСЕНАЛ ДОБРИХ СПРАВ.Цього разу ми збирали книги і розвиваючі іграшки для створення нових бібліотек у реабілітаційних центрах для вимушених переселенців зі Сходу України і Криму. Партнером акції стало Агентство ООН у справах біженців. Книжковий Арсенал також сприяв Фонду Дарини Жолдак у великій всеукраїнській акції “100 000 книг для сільських бібліотек” і багатьом іншим книжковим благодійним ініціативам.