Запрошуємо послухати українських поетів у ЕдинбурзіПро Нас

Запрошуємо послухати українських поетів у Единбурзі

10 березня Мистецький арсенал та Міжнародний поетичний фестиваль StAnza запрошують долучитись до непересічної події — Translation in Focus: Beyond Any Curtain.

Подія відбудеться наживо 11:30 – 12:30 (GMT) в Единбурзі, за адресою The Byre Theatre – Auditorium, St Andrews, Abbey Street, KY16 9LA (посилання як дістатися на google maps). Квитки за посиланням

Трансляція події у прямому ефірі 11:30 – 12:30 (GMT) / 13:30 – 14:30 (Kyiv), на веб-сайті та на YouTube каналі StAnza. Квитки за посиланням.

Протягом 2021 року фестиваль “StAnza” (Шотландія) співпрацював із Мистецьким Арсеналом та Міжнародним фестивалем «Книжковий Арсенал» (Україна), запросивши до участі в проєкті вісім поетів із Шотландії та України. Із перекладачем Уямом Блекером вони транспонували поезію між англійською та українською мовами, шетландським та гуцульським діалектами. За мотивами проєкту Григорій Семенчук створив музичні треки, для запису яких українські поети та поетки спробували себе у ролі перформерів і перформерок.

Кураторки проєкту: Оксана Щур (Україна) та Енні Рузерфорд (Шотландія).

Поетичні читання відбуваються як завершальна частина спільного перекладацького проєкту. Ви почуєте поезію, переклади та творчі версії робіт Ханни Лейвері, Розанни Уотт, Ендрю Блера та Вікі Хазбенд, а також Леся Белея, Олени Гусейнової, Мирослава Лаюка та Люби Якимчук. 

Результатами українсько-шотландської співпраці в межах цього проєкту стали:

  • двомовна електронна книга поезій та перекладів, створена в рамках проекту Beyond Any Curtain на issuu.com;
  • музичні треки, створені Григорієм Семенчуком, в яких використані фрагменти поетичних текстів та переклади учасників проекту на soundcloud.com;
  • відео із текстами авторів, створені Євгеном Арловим на музику Григорія Семенчука на youtube.com;
  • українсько-шотландські поетичні читання під час фестивалю «Книжковий Арсенал» у Києві 2021 року через youtube.com.

Подія відбувається в межах проєкту “Україна—Шотландія: Літературний проєкт співпраці”, який підтримує Європейський Союз за програмою «Дім Європи».

Мистецький арсенал є флагманською українською інституцією культури, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва – від різноманітних художніх практик, до музики та літератури. В рамках діяльності інституції відбувається щорічний мультидисциплінарний Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» — найбільша інтелектуальна подія України.

StAnza Scotland’s International Poetry Festival — фестиваль із багаторічним досвідом проведення міжнародних літературних подій. Участь у програмах цього фестивалю беруть письменники та митці з усього світу, в тому числі й Східної Європи. Міжнародний поетичний фестиваль Stanza є майданчиком для презентації української поезії в Шотландії, серед інших країн світу.