Мистецький арсенал оголошує набір журналістів до практикуму «Факультатив»Про Нас

Мистецький арсенал оголошує набір журналістів до практикуму «Факультатив»

Експертна комісія Мистецького арсеналу оголосила результати відбору учасників до журналістського практикуму «Факультатив» у рамках проєкту «Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!».
Ними стали: Абдулаєва Ріана, Антонюк Іванна, Василишина Надія, Золотнюк Анна, Маслова Оксана, Осадчук Тетяна, Піщик Марія, Раєвська Марія, Степанок Юлія, Трапезнікова Дар’я, Холявка Анастасія.
Практикум відбуватиметься в онлайн та оффлайн форматі й триватиме з 9 по 25 вересня.

Освітня програма включатиме:
● лекції та воркшопи від запрошених менторок:
Аліса Ложкіна (кураторка українських та міжнародних проєктів, арт-критикиня)
Мистецька журналістика: як і навіщо? Міжнародний/ вітчизняний досвід, практичні поради та історії успішних арт-критиків
Ксенія Білаш (журналістка видання LB.ua, арт-критикиня) Як писати про культуру (і навіщо це робити)?
Ірина Славінська (продюсерка Радіо. Культура) Інтерв’ю: слова та голос, більш нічого?
● зустріч з художником Андрієм Сагайдаковським під час монтажу виставки
● зустріч з кураторами виставки Соломією Савчук та Олександром Соловйовим
● робота над фінальними матеріалами для публікацій, у малих групах з менторками програми
● самостійне опрацювання літератури
Після завершення проєкту студентки програми матимуть змогу опублікувати власні дослідження у виданнях, які вони представляють.


Мистецький арсенал запрошує авторів друкованих та онлайн-видань, радіо, телебачення, які працюють або хотіли б працювати з темою сучасного мистецтва, до участі в журналістському практикумі «Факультатив». Програма розроблена в рамках проєкту «Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!»

У журналістів, що пройдуть відбір до практикуму, буде унікальна можливість поспілкуватись зі знаковим сучасним художником Андрієм Сагайдаковським, зробити матеріал про його роботу над виставкою в Арсеналі, дослідити тему мистецтва 90-х, його важливих героїв та явищ.

Ось як описують проєкт його автори:

«Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!»  – це дослідницький виставковий проєкт, який об’єднує у тотальну інсталяцію знакові твори автора, архівні матеріали з музейних і приватних колекцій та роботи, спеціально виконані художником в експозиційному просторі. Сучасний формат експозиції, інтерактивні елементи, 3D-тур і спеціальна освітня програма в онлайн-форматі комунікуватимуть проєкт для широкої аудиторії та створять нові можливості для розуміння періоду новітньої історії українського мистецтва. Залучення дослідників, молодих журналістів і підготовка каталогу стимулюватимуть осмислення мистецьких феноменів 1990-2000-х років, а також актуалізують питання збереження і репрезентації сучасного українського мистецтва та місце сучасного художника в музеї».

Твори Андрія Сагайдаковського зберігаються в багатьох приватних колекціях, а також і у Мистецькому арсеналі. 

Про поповнення колекції Мистецького арсеналу у 2019 році серед яких є роботи Андрія Сагайдаковського
Відео: Олександр Попенко © ДП НКММК Мистецький арсенал 

Формат курсу

Заняття для учасників «Факультативу» відбуватимуться на етапі підготовки виставки і проходитимуть переважно онлайн, з однією дводенною сесією в Києві (середина вересня). Організатори покривають проживання та витрати на проїзд до Києва для учасників з інших міст, які пройдуть відбір.

Учасники зможуть працювати з усіма матеріалами кураторської групи, також буде проведена зустріч з художником. Основна робота відбуватиметься в малих групах з менторами відповідно до обраного напряму. До проєкту в ролі менторів запрошені визнані журналісти й критики мистецтва, які створюють свої матеріали для національних, міжнародних та профільних видань. Після завершення проєкту студенти програми матимуть змогу опублікувати власні дослідження у своїх виданнях.

Як відбуватиметься відбір

Відбір учасників здійснюватиметься на основі конкурсу. Експертна комісія відбиратиме учасників за такими критеріями: оригінальність думки в тексті-есе, доречність прикладів, аргументованість, логічність викладу, грамотність. 

Для участі у відборі потрібно:

  • Надіслати текст-есе 2000-3000 знаків (з пробілами) в doc або pdf форматі (українською мовою). Теми на вибір:
  1. Культурне життя у вашому регіоні; що цікавить аудиторію в культурі регіону найбільше.
  2. Діджиталізація культури  (регіональної зокрема), враховуючи карантинний досвід.
  3. Досвід міжнародної співпраці (або її відсутності) в культурі поза межами великих міст.  
  • CV в doc або pdf форматі (українською мовою).
  • Посилання на публікації (якщо є).
  • Лист про згоду редакції, яку ви представляєте, на вашу участь у програмі (якщо ви штатний працівник) і зацікавленість у публікації вашого матеріалу після неї. Якщо ви фрілансер, надішліть лист про зацікавленість у публікації вашого матеріалу одного з видань, з яким ви співпрацюєте*

Надсилайте ваші матеріали на електронну адресу – [email protected]. Тема листа – «((ваше прізвище)) програма Факультатив».

*Вимога є бажаною, але не стане вирішальною для експертної комісії.

Експертна комісія:

  • Відділ освітніх програм Мистецького арсеналу;
  • Кураторська група виставкового проєкту «Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!».

Кінцевий термін подачі матеріалів для участі у відборі — неділя, 30 серпня 2020 року, 18:00

Мистецький арсенал проводить практикум для журналістів вже вдруге. Вперше «Факультатив» відбувся минулого року в рамках проєкту «Голосій. Живопис нон-стоп». З результатами попереднього практикуму можна ознайомитись за лінком

Цьогоріч проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.