Майстер-клас з приготування кавиОсвітнє

Майстер-клас з приготування кави

Кава - традиційний напій кримських татар. За легендою, історія кави почалася в Ефіопії. Арабські кочівники та купці поширили її в країнах Близького Сходу. Через Османську імперію кава потрапила до Криму. Спершу призначена для еліти, з часом кава стала популярною і доступною за межами ханського палацу. Кав’ярні для жителів кримськотатарської держави були громадськими клубами, де  можна було вести тиху бесіду, грати в шахи або просто відпочивати, насолоджуючись ароматним напоєм.

Зерна мололи мідними млинками, а отриманий порошок варили на вугіллі чи піску. Спочатку нагрівали мідну джезве, потім засипали порцію кави дуже дрібного помолу, заливали гарячою водою і давали один раз швидко закипіти. Після цього каву наливали в порцелянову чашечку так, що зверху завжди утворювалася густа пінка. Чашечки - фільджан - були маленькими, без ручок. Щоб не обпектися, їх вставляли в ажурні металеві підстаканники - зарфи. Каву подавали без цукру, але пропонували до неї всілякі солодощі: халву, пахлаву, рожеве або горіхове варення.

Приготування кави і частування гостей - це справжня церемонія, яка існує і сьогодні.

До виставки «Дивовижні історії Криму» освітній відділ Мистецького арсеналу та ресторан Софра підготували серію майстер-класів з приготування кави.

Кримські татари говорять «Пам'ять про одну філіжанку кави - живе 40 років».

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.

Проєкти