Майстер-клас з приготування кави
Традиції та церемонії супроводжували усі народи, про які ми розказуємо на виставці «Дивовижні історії Криму». Однією із таких церемоній є приготування кави – традиційного напою кримських татар.
У суботу, 20 квітня, об 11:00 запрошуємо на майстер-клас з приготування кави від ресторану Софра та дегустацію.
За легендою, історія кави почалася в Ефіопії. Арабські кочівники та купці поширили її в країнах Близького Сходу. Через Османську імперію кава потрапила до Криму. Спершу призначена для еліти, з часом кава стала популярною і доступною за межами ханського палацу. Кав’ярні для жителів кримськотатарської держави були громадськими клубами, де можна було вести тиху бесіду, грати в шахи або просто відпочивати, насолоджуючись ароматним напоєм.
Зерна мололи мідними млинками, а отриманий порошок варили на вугіллі чи піску. Спочатку нагрівали мідну джезве, потім засипали порцію кави дуже дрібного помолу, заливали гарячою водою і давали один раз швидко закипіти. Після цього каву наливали в порцелянову чашечку так, що зверху завжди утворювалася густа пінка. Чашечки – фільджан – були маленькими, без ручок. Щоб не обпектися, їх вставляли в ажурні металеві підстаканники – зарфи. Каву подавали без цукру, але пропонували до неї всілякі солодощі: халву, пахлаву, рожеве або горіхове варення.
Кримські татари говорять: «Пам’ять про одну філіжанку кави – живе 40 років».
Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.
Чекаємо Вас на каву ❤️
Вартість квитка на майстер-клас 130 гривень.
Квиток можна придбати online або в касі Мистецького арсеналу. Кількість квитків обмежена.
Під час майстер-класу ми забезпечимо всіма необхідними інгредієнтами та посудом. Учасники майстер-класу отримають 10% знижку в ресторані Софра.
За квитком можна відвідати виставку «Дивовижні історії Криму».
Фото – Олександр Попенко
Фото – Олександр Попенко
Фото – Олександр Попенко
Фото – Олександр Попенко