Подолати минуле. Публічна розмова Ярослава Грицака з Олесею Островською-ЛютоюПро Нас

Подолати минуле. Публічна розмова Ярослава Грицака з Олесею Островською-Лютою

Мистецький арсенал запрошує на публічну розмову Ярослава Грицака з Олесею Островською-Лютою з нагоди виходу книжки «Подолати минуле. Глобальна історія України».

Коли: понеділок, 29 листопада о 18:30
Де: вул. Лаврська, 12, Лекторій Мистецького арсеналу
Як потрапити: за квитком на виставку про український авангард ФУТУРОМАРЕННЯ.

Розмова відбудеться напередодні символічного дня — 1 грудня: 30 років тому на Всеукраїнському референдумі Україна проголосувала за Акт проголошення Незалежності.

«Щойно вийшла книга Ярослава Грицака «Подолати минуле: глобальна історія України», стало ясно, що це непересічна інтелектуальна подія. І що особливо прикметно, це подія для різних середовищ: і для підприємців, і митців, і академічних дослідників. А саме зв’язків між цими середовищами дуже бракує, бракує спільного поля розмови. Мистецький арсенал, природно, працює у царині культури, але й постійно залучає до дискусії якнайширші кола інтелектуалів, саме це поле формуючи. Ми не могли оминути увагою цю книгу і вирішили, що її треба не тільки прочитати, але й грунтовно обговорити. Це особливо доречно в контексті виставки ФУТУРОМАРЕННЯ, яка нині відбувається в Мистецькому арсеналі і якнайповніше розкриває і сам яскравий спалах українського футуризму, й історичний момент, який уже увійшов до колективної уяви в якості мему «наші 1920-ті». Нам здалось доречним поговорити з Ярославом Грицаком і про значення цього періоду для українською історії, і про травму, яка сформувалась насильницьким знищенням цієї естетичної революції, і про подолання історії у найширшому сенсі», — говорить про цю подію директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта.

Книжка «Подолати минуле: глобальна історія України» вийшла друком у видавництві «Портал» і є результатом 15-річної роботи професора Ярослава Грицака. У ній автор прискіпливо препарує минуле і закликає до співтворення сучасної України. Він намагається зрозуміти сам і дати читачам розуміння, що і чому відбувається з нами тут і тепер, і яким може бути майбутнє країни.

Після розмови книжку «Подолати минуле» можна буде придбати з автографом автора.