Звернення команди Мистецького арсеналуПро Нас

Звернення команди Мистецького арсеналу

Дорогі колеги, партнери, друзі!

Сьогодні зранку, 24 лютого, Росія розпочав повномасштабну війну проти України. Вибухи лунають в багатьох містах України, з півночі, півдня й зі сходу наш кордон перетнули ворожі танки й важка артилерія. Тільки сьогодні є втрати з боку українських солдатів, цивільного населення, зокрема є загиблі діти.

Ми мали би готувати зараз Книжковий Арсенал на травень, виставки та міждисциплінарні проєкти — натомість зараз команда зосереджена на убезпеченні наших працівників, наших сімей, а також на збереженні нашої колекції, музейних предметів (живопис, графіка, прикладне мистецтво), зокрема робіт Малевича, Єрмілова, Богомазова, Петрицького, Зарецького тощо, творів сучасного мистецтва, археологічних пам’яток, та власне самого Старого Арсеналу, який є пам’яткою історії та архітектури.
Розпочавши нову хвилю агресивних дій проти України, вторгнувшись на територію нашої держави, Росія атакує базові, фундаментальні принципи міжнародного миру та безпеки, основи ООН, саме існування Української держави. Це війна в центрі Європі і це не лише наша війна.

Наразі нам, як ніколи, потрібна ваша солідарність і підтримка. Сьогоднішнє вторгнення потенційно більше й смертоносніше, ніж все, що ми бачили з часів Другої світової війни. Це може мати глобальні наслідки для всього світу й для багатьох поколінь.

Кожен із вас може допомогти нам таким чином:

  • На ваших публічних виступах на мистецьких та літературних подіях, фестивалях, книжкових ярмарках, виставках просимо нагадувати про російську війну в Україні, яка вже стала війною проти всього цивілізованого світу, вільної думки, демократичних цінностей і правди.
  • Ініціювати публічні заяви від галузевих асоціацій — письменників, видавців, книгопродавців, митців; ділитися інформацією про ситуацію у своїх соціальних мережах з хештегом #StandWithUkraine, надавати правдиві коментарі міжнародним ЗМІ.
  • Якщо будете ділитися інформацією про права й долі українських політичних в’язнів Кремля за цим хештегом. #SolidarityWords. Понад 127 громадян України, серед яких 89 Crimean Tatars, залишаються у тюрмах чи аід арештом у Росії та окупованому Криму через політичні репресії. Крім того, щонайменше 300 українців ув’язнені через свою незгоду з окупацією та українську ідентичність на територіях донецької та луганської областей.
  • Просимо вас також у ці важкі дні публічно ділитися історіями вашої успішної співпраці з Україною, адже за останні роки наша країна зробила великий поступ саме у мистецтві, літературі, культурній дипломатії, поділяючи та просуваючи європейські цінності. Ми дуже хотіли би зберегти у майбутньому цей вектор розвитку, нашу важливу співпрацю та захистити прогрес, якого ми досягли спільно з вами.
  • Будемо дуже вдячні, якщо ви проявите солідарність з Україною та привернете увагу ваших співгромадян, медіа та політиків, використавши фасади ваших офісів чи доступних для вас просторів для мистецьких та символічних акцій на підтримку миру – зокрема, з використанням кольорів українського прапору.
  • Звернути увагу на сучасне українське мистецтво та книжки українських сучасних письменників, які писали й пишуть про війну в Україні, яка триває вже 8 років. Зі свого боку, як культурно-мистецька інституція, ми готові надати вам будь-яку доступну нам інформацію.

Мистецький Арсенал та, зокрема, Книжковий Арсенал, має свою місію — створювати такі взаємодії між людьми, спільнотами, інституціями, які посилюють спроможність людини та суспільства. І це не про посилення агресії, це не про сили зла та руйнування. Ми, українці — миролюбива нація, але ми будемо захищати нашу землю, наші сім’ї, наше право на свободу та незалежність. Ми будемо також захищати свій європейський вибір.

Збройні сили України в повній бойовій готовності і воюють: частина російських літаків, танків, гелікоптерів уже збита. Що стосується мирного населення, то ми намагаємося зберігати спокій і робити все, до чого мирне населення має бути готове під час бойових дій.

Команда Книжкового Арсеналу наполегливо працювала, готуючи ХІ фестиваль на травень цього року. Протягом останніх місяців ми спілкувались з багатьма з вас, запрошували гостей до участі в програмі фестивалю, до переговорів та до візиту в мирний, фантастично прекрасний навесні Київ.

І навіть зараз ми понад усе віримо, що зупинимо ворога і зможемо зустрітися разом у Старому Арсеналі в Києві навесні, щоб розділити на подіях із вами ідеї гуманізму, свободи й критичної думки.

Команда Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал»,
Мистецький арсенал,
Київ, Україна.