Фестиваль 2021Книжковий Арсенал

Фестиваль 2021

Х Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» через пандемію перенесений і відбудеться 23-27 червня 2021 року

Проте у 2020 році кураторська команда провела низку інноваційних проєктів у нових форматах, мета яких — підтримка професійного середовища і формування нових зв’язків й ініціатив.

  • Професійна програма «Література на експорт», мета якої інспірувати зацікавлення іноземних видавців у національному продукті, популяризації й експорті української літератури. У межах програми пройшло 147 B2B-переговорів за участі 38 іноземців із 24 країн й українських видавців і літагентів. Також відбулася освітня програма для українських видавців і літературних агентів; створені відео англійською мовою, які знайомили іноземних видавців із книжками, вартими перекладу, й грантовими програмами; створений спецпроєкт «Література на експорт»
  • Всеукраїнський конкурс «Найкращий книжковий дизайн» відбувся у співпраці з Goethe-Institut в Україні та за підтримки Франкфуртського книжкового ярмарку й фонду Buchkunst. Цьогоріч журі обрали найкрасивіші книжки вп’яте, а церемонія нагородження вперше відбулася у форматі онлайн-трансляції. 
  • Підлітковий літературний конкурс «Антитвір-2020». Цього року до участі в конкурсі була подана рекордна кількість робіт — 110 учасників та учасниць зі всієї України міркували над темою «Все буде добре. Чи ні?», а переможців оголосили під час онлайнцеремонії
  • «On/Off: Створюючи нову нормальність» — онлайн-баркемп, що зосередився на трьох викликах створення нової нормальності: Ярмарки та фестивалі / Книжкова промоція / Візуальний сторітелінг.  Він реалізовувався  у співпраці з Франкфуртським книжковим ярмарком та Goethe-Institut в Україні за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Подією-завершенням став ексклюзивний перформанс за участі Сергія Жадана (Україна), Владіміра Камінера (Німеччина) та Юрія Гуржи (Німеччина).
  • Проєкт Book Pitch започаткований 2020 року Одеським міжнародним кінофестивалем та Міжнародним фестивалем «Книжковий Арсенал» і покликаний знайти сучасні українські книжки, що мають потенціал для подальших екранізацій як художні ігрові фільми. Експерти обрали 8 книжок-фіналістів, а в жовтні оберуть гран-прі.

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» заснований Мистецьким арсеналом 2011 року. Це щорічна інтелектуальна подія України, де розвиваються і взаємодіють книжкова, літературна, візуальна, музична та театральна сцени, порушуються і осмислюються вагомі питання буття людини, а також суспільства і культури, спонукаючи до проактивної позиції учасників і відвідувачів. За 9 років існування Книжковий Арсенал відвідали понад пів тисячі письменників, поетів, філософів, дизайнерів, ілюстраторів та експертів видавничої справи з понад пів сотні країн світу.

У 2019 році Книжковий Арсенал визнаний найкращим літературним фестивалем року на International Publishing Industry Excellence Awards.

Умови участі у фестивалі і в ярмарку будуть оприлюднені у січні 2021 року.

  • Міжнародна програма і фестивальний контент: [email protected]